miercuri, 5 martie 2008

Night thinking


Atunci cand am facut blogul spuneam ca daca voi vrea sa spun ceva la ora 01:25 nu prea pot da un telefon... eh acum este aproape ora aceea si tocmai am vazut un status foarte interesant: "Daca vrei sa testezi caracterul unui om, da-i puterea si vezi cum o foloseste." si m-am gandit sa "aberez" un pic despre asta.


Este cat se poate de adevarat faptul ca un om isi arata adevarata fata atunci cand are "puterea". De exemplu: Ion (nu cel dintr-un articol precedent) are 30 de ani. Cei din jurul sau il considera un om foarte sociabil, care asculta problemele tuturor. Brusc, a primit o mostenire neasteptata, constand intr-o mare suma de bani. Aici sunt doua variante: Daca dupa acest eveniment el nu o sa isi uite prietenii si o sa se bucure alaturi de ei atunci caracterul sau este de invidiat. In caz contrar va las pe voi sa va puneti in locul unui prieten de-al lui si sa va ganditi ce parere v-ati face despre el daca la un moment dat s-ar purta total diferit.


Acest exemplu ciudat se refera doar la puterea data de bani. Acum vreau sa rastalmacesc un pic fraza. Expresia da-i puterea arata faptul ca tu ai deja puterea din moment ce poti sa o dai omului caruia vrei sa ii testezi caracterul, nu? Asta nu inseamna, oare, ca faptul ca ai dat puterea cuiva, inseamna ca ai folosit-o cumva, si ca asta spune ceva despre caracterul tau.


Si mergand mai departe cu interpretarea: Cine este cel care ti-a dat puterea astfel incat tu sa o poti da mai departe? Oare acel cineva a vrut sa iti testeze caracterul?

4 comentarii:

StefanSeptember spunea...

Partial de acord cu tine (la partea cu banii, unde in procent de peste 50% omul nostru va uita de unde a plecat). Insa da-mi voie sa te contrazic la cealalta problema. Ca sa dai puterea unui om nu inseamna neaparat ca ai avut-o tu inainte si ai folosit-o. Spre exemplu noi, cetatenii dam puterea unui presedinte pe care il votam. Asta nu inseamna ca noi am avut inainte puterea lui, nici chiar toti la un loc (prea multe pareri despre cum ar trebui folosita puterea)...

Core3 spunea...

Tocmai de aceea am pus sub semnul intrebarii a doua parte a problemei. Si anume pentru ca exista situatii in care se intampla sa nu fie asa. Bine punctat!

Anonim spunea...

Eu vad problema asa:
e mai putin relevanta treaba cu "tu -cel care dai cuiva putere" -o faci de obicei pentru a delega, lucru util si necesar in activitatea economica de obicei, sau poate pentru a testa caracterul respectivului (vezi daca e pregatit pentru a-i incredinta responsabilitate mai mare)

aspectul generic -cum facem fata la putere daca ne pica brusc ca pleasca in cap (fara o pregatire anterioara)- este insa mult mai interesant. nu prea poti sa estimezi in avans cum vei reactiona daca brusc vei castiga o suma de bani, in conditiile in care acum duci o viata modesta... banii te vor schimba pentru ca implicit posibilitatile tale cresc, optiunile se multiplica...de la cariera la viata personala totul se poate schimba...este putin probabil sa ramai la fel (doar daca bogatia nu era o situatie obisnuita dinainte)
nu este neaparat un lucru negativ schimbarea, se intampla in viata noastra sa ne departam de cercul de prieteni in diferite etape sau sa ne apropiem in altele.

ideea e ca eu nu cred ca banii nu te schimba, in bine sau in rau. asa cum absenta lor iti dimineaza optiunile si prezenta lor deschide noi optiuni.

Core3 spunea...

Ai dreptate... banii nu te schimba. Ceea ce poti sa faci cu ei e cu totul altceva ...